Włodzimierz Pawlik

Włodzimierz Pawlik (ur. 4 października 1958 w Kielcach) – polski kompozytor, pianista jazzowy i pedagog.

Kompozytor i wykonawca kilkunastu autorskich płyt z muzyką jazzową, autor muzyki filmowej i teatralnej. Od lat 90. lider Włodek Pawlik Trio – zespołu w którym gościł wiele znakomitości polskiego i światowego jazzu, m.in.: Randy Brecker, Billy Hart, Richie Cole; współpracuje z amerykańskim zespołem – Western Jazz Quartet. W jego dorobku artystycznym znajduje się ponad 20 albumów, szereg dzieł muzyki filmowej oraz kompozycji współczesnych.

Kariera

Absolwent klasy fortepianu warszawskiej Akademii Muzycznej oraz wydziału jazzowego Hochschule fur Musik w Hamburgu.

Występował na takich festiwalach jazzowych jak: North Sea Jazz Festival (Haga 1998) oraz European Jazz Festival (Ateny 2006), a także na festiwalach poświęconych muzyce poważnej.

Jest autorem muzyki do filmów Wrony i Pora umierać Doroty Kędzierzawskiej oraz Rewers (film), za którą otrzymał nagrodę w konkursie głównym w kategorii „Nagrody indywidualne” XXXIV Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, za najlepszą muzykę do filmu. . Skomponował ścieżkę muzyczną do międzynarodowych produkcji: „Nightwatching” Petera Greenawaya i „Within the whirlwind” w reżyserii Marleen Gorris.

Od początku lat 80. związany z Festiwalem Artystycznym Młodzieży Akademickiej, na którym prowadzi warsztat jazzowy.

Przez długie lata akompaniator Elżbiety Wojnowskiej, a także autor i współautor muzyki do wielu piosenek tej artystki.

Nagrody

Jest laureatem wielu krajowych i międzynarodowych konkursów, m.in. Grand Prix na Międzynarodowym Konkursie Jazzowym w Dunkierce oraz II Nagrody na Międzynarodowym Konkursie Kompozycji Jazzowych w Monaco. Wielokrotnie otrzymywał wyróżnienie ‚Jazzowy Muzyk Roku’ przyznawane przez legendarny warszawski Jazz Club Akwarium.

Włodek Pawlik jest laureatem Fryderyka 2005 za Misterium Stabat Mater oraz nagrody TVP Kultura 2006 za album ‚Anhelli’.

W lutym 2010 roku wydawnictwo Tykocin uzyskało nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii: jazzowy album roku.

Dyskografia

  • 1987 Quasi Total – Poljazz
  • 1993 Live at Birdland- Polonia Records
  • 1993 Live at Jazz Club Akwarium – Koch Int.
  • 1993 Four Seasons – Polonia Records
  • 1994 Crows – Koch Int.
  • 1995 Turtles – Polonia Records
  • 1997 Koniec Wieku – Koch Int.
  • 1997 Standards Live – Polonia Records
  • 2000 The Waning Moon – Universal
  • 2001 Live in Kyiv – Polish Institute In Kyiv
  • 2001 Misterium Stabat Mater
  • 2004 Sonety Szekspira (Elżbieta Wojnowska, Włodzimierz Pawlik) – wyd. LUNA music
  • 2004 Kolędy Polskie
  • 2005 Misterium Stabat Mater
  • 2006 Anhelli
  • 2008 Grand Piano
  • 2009 Nostalgic Journey / Tykocin – Jazz Suite – Polskie Radio, Summit Records
  • 2009 Muzyka do filmu REWERS – Polskie Radio
  • 2010 We Are From Here
  • 2011 Struny na Ziemi

Filmografia

  • 1994 Wrony (Crows) – reż. Dorota Kędzierzawska
  • 1994 Under the sign of Water (Im Zeichen des Wassers) – reż. Wolfgang Morell
  • 2007 Nighwathing – reż. Peter Greenaway
  • 2007 Pora Umierać – reż. Dorota Kędzierzawska
  • 2008 Stygmatyczka (Scena Faktu Teatru Telewizji) – reż. Wojciech Nowak
  • 2008 Within the whirlwind – reż. Marleen Gorris
  • 2009 Rewers – reż. Borys Lankosz

Linki zewnętrzne

  • Oficjalna strona Włodzimierza Pawlika

Incoming search terms:

Category: Bez kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>