Krzysztof Kalczyński

Krzysztof Kalczyński (ur. 4 maja 1937 w Poznaniu) – polski aktor filmowy i teatralny.

Życiorys

W latach 1957–1959 muzyk Teatru Narodowego. W 1961 ukończył studia na wydziale reżyserii muzycznej w PWSM w Warszawie. Jest także absolwentem krakowskiej PWST.

Grał w teatrach: Wybrzeże w Gdańsku (1964–1969), Klasycznym w Warszawie (1969–1971), Studio w Warszawie (1971–1975), Narodowym (1975–1981), Nowym w Warszawie (1980–1987).

Mąż aktorki Haliny Rowickiej. Ojciec dziennikarzy Anny Kalczyńskiej-Maciejowskiej i Filipa Kalczyńskiego, a także Marii Kalczyńskiej.

Filmografia

  • 1976: Con amore
  • 1978: Hallo Szpicbródka, czyli ostatni występ króla kasiarzy
  • 1981: Przypadek – mąż Werki
  • 1982: Blisko, coraz bliżej
  • 1984: Baryton – recepcjonista
  • 1988: Dotknięci
  • 1990: Dziewczyna z Mazur
  • 1999: Ostatnia misja
  • 2001: Marszałek Piłsudski – hrabia Harry Kessler, wysłannik rządu niemieckiego w Magdeburgu
  • 2004: Plebania
  • 2005: Pensjonat pod Różą – Stanisław Mroczkiewicz, ojciec Iwy
  • 2008: Na Wspólnej – Jeremi Konarski
  • od 2009: Klan – Edward Tyczyński
  • 2010: Mała matura 1947 – mecenas Halber

Category: Bez kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>