Krzysztof Globisz

Krzysztof Maria Globisz (ur. 16 stycznia 1957 w Siemianowicach Śląskich) – polski aktor teatralny, filmowy, radiowy i telewizyjny; wykładowca krakowskiej PWST, dziekan Wydziału Aktorskiego, od 2006 roku Członek Rady Programowej Fundacji Centrum Twórczości Narodowej. Profesor sztuk teatralnych.

Życiorys

Urodzony w szpitalu w Siemianowicach Śląskich, dorastał w Katowicach, w dzieciństwie każde wakacje spędzał u dziadków w Węgierskiej Górce. Jego ojciec pochodzi ze Śląska Opolskiego, rodzina ze strony matki pochodzi z Beskidów (ur. w Bielsku-Białej).

Swoją żonę Agnieszkę, absolwentkę Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, poznał w Piwnicy pod Baranami. Mają dwóch synów: Krzysztofa (ur. 1989) i Jana (ur. 1996).

Edukacja

Po ukończeniu VII Liceum Ogólnokształcącego im. Harcerzy Obrońców Katowic w Katowicach-Ligocie, studiował na Wydziale Aktorskim krakowskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego, którą ukończył w 1980 roku. Tytuł profesora sztuk teatralnych uzyskał 21 lutego 2005 roku.

Kariera

Zadebiutował na scenie jako Karl Rossman w sztuce Franza Kafki Ameryka (1980) w reżyserii Jerzego Grzegorzewskiego w Teatrze Polskim we Wrocławiu, gdzie występował w latach 1980-81.

W 1981 roku związał się na stałe z krakowskim Narodowym Starym Teatrem im. Heleny Modrzejewskiej, gdzie odnosił wielkie sukcesy sceniczne w takich m.in. rolach jak Mefistofeles w przedstawieniu Tadeusza Bradeckiego Wzorzec dowodów metafizycznych (nagroda na XXV wrocławskim Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych ’86), tytułowa kreacja w spektaklu Petera Handkego Kaspar (nagroda na XXVIII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych ’88), Ismael i Tartagl w przedstawieniu Carla Gozziego Księżniczka Turandot (nagroda na XXXI Kaliskich Spotkaniach Teatralnych ’91), Pijak w sztuce Witolda Gombrowicza Ślub (nagroda na XXIX wrocławskim Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych ’91), Semenka w przedstawieniu Juliusza Słowackiego Sen srebrny Salomei (nagroda na XIX Opolskich Konfrontacjach Teatralnych ’94), w spektaklu Grzebanie wg Witkacego (nagroda na II OKNWPSW ’96 w Warszawie), tytułowa w przedstawieniu Henrika IbsenaPeer Gynt (nagroda na XXXVII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych ’97), Vincenti w komedii szekspirowskiej Miarka za miarkę (nagroda na III Ogólnopolski Konkurs na Inscenizację Dzieł Dramatycznych Szekspira ’98 w Warszawie i nagroda na II OF Komedii TALIA’98 w Tarnowie), tytułową w przedstawieniu Bertolta Brechta Kariera Arturo Ui (Ludwik – nagroda krakowskiego środowiska teatralnego ’2000), Sajetan Tempe w spektaklu Witkacego Trzeci akt wg Szewców (Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza ’2002 przyznawana przez redakcję miesięcznika „Teatr” i nagroda na XXVIII Opolskich Konfrontacjach Teatralnych 2003), Superiusz w przedstawieniu Sławomira Mrożka Pieszo (III miejsce w plebiscycie publiczności na XLII Rzeszowskich Spotkaniach Teatralnych ’2003) oraz Zaratustra III-Fritz w sztuce Nietzschego/Schleefa Zaratustra (nagroda na I ogólnopolskim konkursie na teatralną inscenizację dawnych dzieł literatury europejskiej 2006 w Warszawie).

Po raz pierwszy trafił na mały ekran w serialu kostiumowym Andrzeja Wajdy i Edwarda Kłosińskiego Z biegiem lat, z biegiem dni (1980). Zadebiutował na kinowym ekranie w filmie historycznym Wajdy Danton (1983) u boku Gérarda Depardieu. Przychylność krytyków zyskał rolą adwokata-idealisty Piotra Balickiego w dramacie Krzysztofa Kieślowskiego Krótki film o zabijaniu (1987) i telefilmie Dekalog V (1988). W obrazie Wszystko, co najważniejsze… (1992) zagrał postać Aleksandra Wata, słynnego polskiego poety – futurysty, który w latach 30. należał do bohemy artystycznej sympatyzującej z komunizmem. W programie Sensacje XX wieku- Polska w ogniu, Katyń cz. 1 i cz.2 (2000) Bogusława Wołoszańskiego w reż. Wojciecha Pacyny, podczas rekonstrukcji wydarzeń historycznych Krzysztof Globisz wcielił się w postać radzieckiego komunisty, polityka, ministra spraw zagranicznych ZSRR Wiaczesława Michaiła Mołotowa. Kreacja Bogdana Lewickiego, kapelmistrza orkiestry wojskowej w telewizyjnym filmie Roberta Glińskiego Długi weekend (2004) przyniosła mu nagrodę na XXIX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni za pierwszoplanową rolę męską. Za postać anioła Giordano w komedii Artura Więcka „Barona” Anioł w Krakowie (2002) zdobył statuetkę Jańcia Wodnika na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej „Prowincjonalia” we Wrześni. Wystąpił także w filmach Jana Jakuba Kolskiego – Pornografia (2003) i Jasminum (2006).

Na małym ekranie grał wyraziste role drugoplanowe ojców głównych bohaterek serialu TVN Teraz albo nigdy! i kompozytor w serialu TVP 2 Egzamin z życia oraz w roli współpracownika głównego bohatera w serialu TVN Odwróceni.

W 1996 roku został odznaczony jako Zasłużony Działacz Kultury, a w 2005 odebrał Srebrny Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis. W 2004 roku został uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2009 otrzymał Nagrodę Miasta Krakowa za wybitne dokonania aktorskie.

Filmografia

Obsada aktorska (filmy/seriale TV)

  • 2010: 1920. Wojna i miłość jako Lew Sriebielnikow, ojciec Aleksandra
  • 2010: Milczenie jest złotem jako psychoanalityk
  • 2010: Droga do raju jako kierownik marketu
  • 2010: Operacja Reszka Scena Faktu jako Sędzia śledczy
  • 2010: Prymas w Komańczy Scena Faktu jako bp Zygmunt Choromański
  • 2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny jako profesor Katzówna
  • 2009: Kochaj i tańcz jako ojciec
  • 2009: Drzazgi jako Marek Jaskulski, ojciec Doroty
  • 2008: Jak żyć? jako wujek Zbyszek
  • 2008: Czas honoru jako Leon Sajkowski
  • 2008: Teraz albo nigdy! jako ojciec Marty
  • 2008: Lejdis jako Tadeusz, ojciec Moni
  • 2007: Katyń jako profesor chemii
  • 2007: Pora umierać jako Witek
  • 2007: Ryś jako ksiądz
  • 2007: Odwróceni jako Gazda
  • 2006: Szatan z siódmej klasy jako Iwo
  • 2006: Jasminum jako Burmistrz
  • 2005: Wróżby kumaka jako Wróbel
  • 2005: Emilia
  • 2005: Zakochany Anioł jako Anioł Giordano
  • 2005: Magda M. jako Ryszard Dreszcz
  • 2004-2005: Oficer jako Waldemar Wiśniewski „Topor”
  • 2004: Długi weekend jako Bogdan
  • 2004: O czym są moje oczy jako Ginekolog
  • 2004: Pan Bruno
  • 2003: Zerwany jako Nauczyciel w zakładzie poprawczym
  • 2003: Pornografia jako Hipolit
  • 2003: Pogoda na jutro jako Konkubent
  • 2003: Powrót jako Ludwik Tycner
  • 2003: Tak czy nie? jako Andrzej Dembicki
  • 2003: Powiedz to, Gabi jako redaktor
  • 2003: Superprodukcja jako Bartek Wypychowski
  • 2002: Przedwiośnie jako Władysław Barwicki, narzeczony Laury
  • 2002: Anioł w Krakowie jako Giordano
  • 2002: Kariera Nikosia Dyzmy jako Minister Jaszuński
  • 2001: Samo niebo jako Reżyser Tomasz
  • 2001: Pas de deux jako Józef Struziak
  • 2001: Przedwiośnie jako Barwicki
  • 2001: Eukaliptus jako Billy Rosenkrantz
  • 2000: Co nie jest snem (teatr TV) jako Przybysz
  • 2000: Teatr podziemny Tadeusza Kantora jako Lektor
  • 2000: To ja, złodziej jako Gomez
  • 2000: Wyrok na Franciszka Kłosa jako Rządek
  • 2000: Weiser jako Szymek
  • 2000: Marszałek Piłsudski jako arcybiskup kielecki
  • 1999: Na dobre i na złe jako Doktor Paszkiewicz, lekarz z prywatnej kliniki, operujący Monikę
  • 1999: Historia filozofii po góralsku według ks. Józefa Tischnera jako Jędrek Kudasik – Sokrates
  • 1999: Randka z diabłem jako Witek
  • 1999: Jerzy Pilch. Wyznania człowieka piszącego.
  • 1999: Pan Tadeusz jako Major Płut
  • 1999: Operacja Samum jako Grubas
  • 1999: Jak narkotyk
  • 1999: Córy szczęścia
  • 1998: Jest taki człowiek
  • 1997: Kochaj i rób co chcesz jako Proboszcz Małecki
  • 1995: Pułkownik Kwiatkowski jako Mieczysław Moczar
  • 1993: Tylko strach jako Narzeczony Katarzyny
  • 1993: Balanga jako Sąsiad
  • 1992: Wszystko, co najważniejsze… jako Aleksander Wat
  • 1989 Modrzejewska (serial tv, odc. 5) jako Jan Karol Tatarkiewicz
  • 1988: Dekalog V jako Piotr – adwokat
  • 1988: Crimen jako Wasyl, mąż Nastki
  • 1987: Śmieciarz serial tv, odc. 3) jako bojowiec z getta Olek
  • 1987: Krótki film o zabijaniu jako Piotr Balicki
  • 1985: Tętno jako Andrzej Poświatowski
  • 1983: Danton jako Amar
  • 1980: Z biegiem lat, z biegiem dni

Polski dubbing

  • 2008: Łowcy smoków jako Lian-Chu
  • 2007: Don Chichot jako Sancho Pansa
  • 2005: Oliver Twist jako Bill Sykes
  • 2003: Gdzie jest Nemo? jako Marlin
  • 2003: Poznajemy rafę koralową jako Marlin

Radio

W RMF FM czytał kryminalno-polityczną powieść Klary Weritas pt. Łabędzi śpiew Gąsiora.

Informacje dodatkowe

Jako jeden z trzech artystów, obok Anny Dymnej i Grzegorza Turnaua, nagrał zapowiedzi przystanków do krakowskich tramwajów. Zapowiedzi te odtwarzane są w tramwajach od 14 lutego 2009.

Linki zewnętrzne

  • Krzysztof Globisz w bazie filmweb.pl
  • Krzysztof Globisz w bazie filmpolski.pl
  • Fundacja Centrum Twórczości Narodowej

Incoming search terms:

Category: Bez kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>